Menu

Kuchenne Smakołyki

Przepisy smaczne i proste w wykonaniu

Przekładaniec makowy z bitą smietaną

kuchennesmakoyki

IMG_20171226_120933_Fotor

 Składniki:

Pierwszy spód makowy:

- 8 Białek

- 8 łyżek cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka suchego maku

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki oleju

Drugi spód biszkoptowy:

- 8 żółtek

- 2 całe jaja

- 8 łyżek cukru

- 1 szklanka mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki Oleju

 Masa:

- 1 l wody

- 4 czerwone galaretki

- 2 śmietany 30% pojemność ok 350 ml

 Przygotowanie:

Szykujemy pierwszy spód makowy,dodajemy do miski wszystkie powyżej składniki i po wymieszaniu wlewamy ciasto do blachy z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30-35 min w temp.180°C.Następnie przygotowujemy drugi ze spodów i podobnie pieczemy tak jak spód pierwszy.Po wypieczeniu naszych spodów zabieramy się za masę galaretki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostudzenia,śmietanę ubijamy na sztywno i wlewamy do niej już ścinającą się galaretkę i mieszamy dokładnie łyżką.Spód biszkoptowy przekrajamy na pół dolną część zostawiamy w blaszce a górną odkładamy na bok,bierzemy masę i wlewamy większą połowę do blachy rozprowadzamy po całości i przykrywamy spodem makowym na to wylewamy resztę masy rozprowadzamy i przykrywamy drugą połowa spodu biszkoptowego górę posypujemy cukrem pudrem i ciasto mamy gotowe smacznego :) Zapraszamy także na naszą stronę Kuchenne smakołyki

Będzie nam bardzo miło jak polubisz naszą stronę:)

© Kuchenne Smakołyki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci